Coś na słodko

Składniki:

  • 3 jabłka  (szampion , decosta, ligol)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego

        Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

  •  Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch.
  • Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot.
  • Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.

 Kruszonka:

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka. Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.

Uwagi:  do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości - czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek

 

Pieczone jabłka z granolą

 

 Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki granoli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki rumu lub syropu klonowego

 Sposób przygotowania:

  •  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Jabłka myjemy i ścinamy ich wierzch (tak w 3/4 jabłka).
  • Wydrążamy ogryzek i faszerujemy granolą.
  • Zamykamy górną częścią jabłka i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.
  • Wszystko zależy od wielkości jabłek, sprawdzajcie je już po 20 min pieczenia.
  • Po upieczeniu, wykładamy jabłka na talerz i polewamy miodem wymieszanym z rumem lub syropem klonowym.
  • Jabłka oczywiście nie muszą być faszerowane granolą, możecie je wypełnić płatkami owsianymi, rodzynkami, orzechami, suszoną żurawiną, itp.

   

     

              Jabłko w cieście Francuskim

      Jedno z lepszych przygotowań coś na słodko z małą zmianą niektórych propozycji  

      Polecam zamiast czekolady syrop klonowy .

        https://www.facebook.com/Chefclub.tv/videos/739516029735488/

       Czekamy na opinie co do jabłka w cieście francuskim na profilu              https://www.facebook.com/darsadu/