Coś na słodko
Składniki:
- 3 jabłka (szampion , decosta, ligol)
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka:
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- cukier brązowy
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch.
- Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot.
- Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.
Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka. Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.
Uwagi: do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości - czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek
Pieczone jabłka z granolą
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 łyżki granoli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki rumu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka myjemy i ścinamy ich wierzch (tak w 3/4 jabłka).
- Wydrążamy ogryzek i faszerujemy granolą.
- Zamykamy górną częścią jabłka i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.
- Wszystko zależy od wielkości jabłek, sprawdzajcie je już po 20 min pieczenia.
- Po upieczeniu, wykładamy jabłka na talerz i polewamy miodem wymieszanym z rumem lub syropem klonowym.
- Jabłka oczywiście nie muszą być faszerowane granolą, możecie je wypełnić płatkami owsianymi, rodzynkami, orzechami, suszoną żurawiną, itp.
Jabłko w cieście Francuskim
Jedno z lepszych przygotowań coś na słodko z małą zmianą niektórych propozycji
Polecam zamiast czekolady syrop klonowy .
https://www.facebook.com/Chefclub.tv/videos/739516029735488/
Czekamy na opinie co do jabłka w cieście francuskim na profilu https://www.facebook.com/darsadu/