
Przepisy
6 osób , czas przygotowania 60min ,
- Składniki:
- Kaczka średniej wielkości ( ok.2,5 kg)
- Jabłka ( idared, szampion)
- sól
- czosnek
- majeranek
Sposób przygotowania:
- Kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Zostawic na noc w lodówce
- Obrać jabłka, podzielić na pół, usunąć gniazda. Obtoczyć w majeranku. Faszerować kaczkę.
- Kaczkę wyłożyć do brytwanny lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych w majeranku. Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewac mięso sosem.(Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1kg mięsa). Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Składniki:
- Udka z gęsi - 2 sztuki
- smalec - 1 łyżka
- Przyprawa do kurczaka15 gramów
- cebula - 1 sztuka
- jabłka - 4 sztuki
- rosół - 1 litr
- 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka Majeranek
Sposób przygotowania:
- Gęś umyj.
- Posyp dokładnie przyprawą
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
- Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
- Podlej rosołem i duś do miękkości.
- Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek.
- Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.