Przepisy

      6 osób , czas przygotowania 60min ,

  • Składniki:
  • Kaczka średniej wielkości ( ok.2,5 kg)
  • Jabłka ( idared, szampion)
  • sól
  • czosnek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1.  Kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Zostawic na noc w lodówce
  2.  Obrać jabłka, podzielić na pół, usunąć gniazda. Obtoczyć w majeranku. Faszerować kaczkę. 
  3. Kaczkę wyłożyć do brytwanny lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych w majeranku. Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewac mięso sosem.(Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1kg mięsa). Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

       

Składniki:

  • Udka z gęsi - 2 sztuki
  • smalec - 1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka15 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłka - 4 sztuki
  • rosół - 1 litr
  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa 
  • 1 łyżeczka Cynamon 
  • 1 łyżeczka Majeranek 

Sposób przygotowania:

  • Gęś umyj.
  • Posyp dokładnie przyprawą
  • Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
  • Podlej rosołem i duś do miękkości. 
  • Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek.
  • Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.