O nas

Uprawą jabłoni zajmujemy się od 3 pokoleń około 60 lat. Przez cały ten czas doskonalimy nasze sady tak aby owoce były zdrowe i piękne co roku. Nasz region charakteryzuje się wyjątkowym mikroklimatem co umożliwia nam uprawę jabłoni.

 

Dlaczego wybraliśmy jabłka?

Oprócz wspaniałego smaku pozytywny wpływ jabłka na ludzki organizm jest doceniany na całym świecie, między innymi dlatego że:

  • Jest obfitym źródłem błonnika roślinnego, minerałów taki jak Mg, K, Na, Ca, P i rezerwuarem witaminy E, C i witamin z grupy B
  • Zawiera pektyny wspomagające przemianę materii i ułatwiające odchudzanie
  • Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy
  • Dzięki całej gamie składników odżywczych ma zdolność do oczyszczania organizmu z metali ciężkich
  • Oprócz korzystnego naturalnego składu chemicznego zawiera związki polifenolowe , które są w stanie eliminować z organizmu ludzkiego wolne rodniki . Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka.


  Słodkiego smaku nadają mu jedynie naturalnie znajdujące się w owocu składniki odżywcze. Dlatego jest szczególnie polecany dzieciom, kobietom w ciąży, osobom na diecie,  prowadzącym zdrowy i aktywny tryb życia. Smakuje doskonale w domu, biurze i szkole. Jest porcją ogromu witamin podaną w formie świeżych owoców, które uwielbiają dzieci. 

Z skąd pochodzą jabłka?

Jabłka pochodzą z gospodarstwa sadowniczego gdzie jest prowadzona  integrowana produkcja (IP)  Jest to nowoczesny system jakości żywności ,wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp  techniczny i biologiczny w uprawie , ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym  szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi .Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej produkcji roślinnej podlegającej certyfikacji i oznakowanej logo IP. Uzyskany certyfikat jest urzędowym poświadczeniem , że produkcja odbywała się w oparciu o metodyki IP. Stosowanie metodyk IP zapewnia , że w wytworzonych płodach rolnych nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków  ochrony roślin , metali ciężkich , azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Jednocześnie w sposób zrównoważony wykorzystywane są zasoby środowiskowe w gospodarstwie.