Odmiany Jabłoni

Paulared

Owoce są średniej wielkości, kulistospłaszczone. Skórka jest cienka, gładka,błyszcząca, w czasie dojrzałości zbiorczej jasnozielona z silnie woskowanym nalotem.

Po dojrzeniu zmienia barwę na zielonkawożółtą.Rozmyty, ciemnoczerwony rumieniec pokrywa prawie cały owoc. Miąższ jest biały lub kremowobiały, soczysty,słodko-kwaskowaty, smaczny.

Zbiór owoców pod koniec sierpnia początek września.

 

 

 

 

 

Lobo

Jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo
Lobo jest odmianą jesienną. Ich skórka jest gładka, zielono-żółta z silnym, bordowym rumieńcem, który pokrywa niemal cały owoc. Na świeżo zebranych owocach występuje delikatny, biały nalot. Twarda skórka wyraźnie oddziela się od miękkiego miąższu. Owoce są kruche.

Zbiór owoców pierwsza połowa września.

 

 

 

 

 

 

 Gala Must

Owoce są wyrównane ,kulistostożkowate,niekiedy nieco szersze w części przykielichowej. Prawie cały owoc pokryty jest bardzo atrakcyjnym, rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.

Miąższ kremowy, jędrny, słodki, bardzo aromatyczny. Jabłka Gala w chłodni zwykłej można przechowywać 5 miesięcy, w KA do 7 miesięcy. 

Zbiór owoców  druga/trzecia dekada września .

 

 

 

 

Szampion

Owoce są średniej wielkości, kulistostożkowate z delikatnym żebrowaniem przy kielichu. Ponad 50% powierzchni owocu pokrywa atrakcyjny,rozmyto-paskowany rumieniec.  

Cechą  charakterystyczną są liczne, jasnoszare przetchlinki, bardzo wyraźnie widoczne na tle rumieńca. Miąższ jest soczysty, słodki,                                                                     delikatnie kwaskowaty, aromatyczny, bardzo smaczny i nie ciemnieje(owoce szczególnie przydatne na przetwory). "Szampion" jest odmianą poszukiwaną i cenioną zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i przetworzonym.

Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej lub trzeciej dekadzie września.

 

 

 

 

 

Red Jonaprince

 Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika - antocjanów .   

 Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych.

Dojrzałość zbiorczą owce osiągają w trzeciej dekadzie września

 

 

 

 

Rubinstar

Jej owoce są duże lub bardzo duże, o szerokostożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa, prawie w całości pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem. Kremowy miąższ jest średnio zwięzły, drobnoziarnisty i bardzo delikatny. Owoce są kruche, soczyste i słodkawo-kwaskowate. Nadają się do spożycia na surowo, a także do pełnego przetwórstwa. Można z nich robić soki, octy, wina, dżemy, marmolady czy sosy. W warunkach domowych używa się ich do ciast, deserów oraz pieczenia. Ponadto dobrze komponują się w sałatkach.

Dojrzałość zbiorczą owce osiągają w trzeciej dekadzie września

 

 

 

 

 

Jonagold Decosta

 Owoce tej odmiany jabłek są duże, a nawet bardzo duże, o szerokostożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa. Początkowo ma ona barwę zieloną, z czasem kremowożółtą z czerwonopomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy, twardy i soczysty. Owoce są aromatyczne i mają słodkokwaskowaty smak. Ze względu na swoje walory smakowe nadają się do spożycia na surowo oraz na domowe przetwory, np. kompoty. 

Okres zbioru przypada na przełomie września i października

 

 

 

 

 

                                  

 Ligol
Jest to zimowa odmiana jabłek, wyhodowana w Polsce, która powstała ze skrzyżowania odmian Linda i Golden Delicious. Owoce Ligol są duże lub bardzo duże, o kulisto stożkowatym kształcie. Skórka jest mocna, błyszcząca, z lekkim, tłustym nalotem. W miarę dojrzewania, jej barwa zmienia się z zielonkawej na żółtą i zaczyna ją pokrywać jaskrawoczerwony rumieniec. Miąższ jest kremowy, kruchy i soczysty. Owoce mają słodko kwaskowaty smak, wyraźny aromat i są bardzo smaczne. 

 Zbiór owoców trzecia dekada września lub pierwszej października.

 

 

 

 

 

Cortland

Owoce są raczej duże, kulistobaryłkowate, lekko spłaszczone od strony szypułki. Skórka jest mocna,tłustawa, a w czasie zbioru zielonkawa. W miarę dojrzewania owocu barwa

zasadnicza zmieniasię na zielonożółtą. Paskowano-rozmyty, karminowy rumieniec pokrywa znaczną część powierzchni owocu. Miąższ ma barwę białą, jest drobnoziarnisty,kruchy,

soczysty i aromatyczny. 

Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają pod koniec września.

 

 

 

 

Gloster

Jest to zimowa odmiana jabłek, krzyżówka Glockenapfel i Richared. Owoce Gloster są duże, stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają zielonkawy, drobnoziarnisty i ścisły miąższ. Charakteryzują się słodko kwaśnym smakiem. 
Przeznaczenie: owoce tej odmiany nadają się do zjadania na surowo, a także do sałatek owocowych i ciast. Ich miąższ bardzo powoli ciemnieje.

Okres zbioru przypada na przełomie września i października

 

 

 

 

Idared

Jest to zimowa odmiana jabłek, powstała ze skrzyżowania odmian Jonathan i Wagener. Jej owoce są średnie lub duże, o kulistym, lekko spłaszczonym kształcie. Skóra jest gładka, mocna i błyszcząca. Ma zieloną barwę i pokryta jest jasnoczerwonym rumieńcem. Białokremowy miąższ jest jędrny, drobnoziarnisty, zwarty i chrupiący. Owoce te charakteryzują się soczystością, lekko kwaskowatym i przeciętnym smakiem. 
Przeznaczenie: ze względu na swoje właściwości smakowe, nie są szczególnie polecane do jedzenia na surowo, za to można z nich robić sosy jabłkowe, szarlotki i jabłeczniki.

Okres zbioru przypada na połowę października